©2024 Studio Dorus ·

WordPress introductie: thema’s en widgets

WordPress introductie: thema’s en widgets
Dorus Arnts

Nadat je WordPress (WP) hebt geïnstalleerd en je hebt nagedacht over de content voor op je website, wil je uiteraard je WordPress-site stijlen naar je eigen smaak. Dit kun je doen met de diverse thema’s en widgets in WP. In de gratis videocursus ‘WordPress voor beginners’ leer je stap voor stap hoe je een passend thema kiest en installeert. Ook laten we je zien hoe je dit thema verder vormgeeft met behulp van widgets en de Customizer.

‘WordPress voor beginners’ is een reeks korte, Nederlandstalige instructievideo’s waarin Lee (helpdeskmedewerker bij Hostnet) je op weg helpt met WP. Eerder liet Lee je zien hoe je WP installeert en hoe je berichten toevoegt, media plaatst en pagina’s aanmaakt op jouw WordPress-site. Nu neemt hij je mee in de wereld van de WordPress-thema’s.

Een introductie tot thema’s

Binnen WordPress is de content gescheiden van het uiterlijk van een website. Hierdoor doe je inhoudelijke aanpassingen in het contentmanagementgedeelte en niet in de opmaak van je website. De opmaak van je site wordt bepaald door het thema dat je in WP kiest. Dankzij de scheiding tussen content en opmaak, kun je eenvoudig tussen thema’s wisselen.

Uiterlijk aanpassen met de Customizer

Met de Customizer kun je onderdelen van je thema aanpassen. Zo is het bijvoorbeeld mogelijk kleuren, sidebars en je websitetitel te wijzigen. Welke onderdelen je kunt aanpassen, is afhankelijk van het WordPress-thema.

Statische homepagina’s

In WordPress vind je standaard op je homepagina een overzicht met de meest recente berichten. Met de Customizer in WP kun je instellen om in plaats daarvan een statische homepagina te tonen. Dit houdt in dat jouw websitebezoekers voortaan altijd een door jou vormgegeven homepagina te zien krijgen.

Widgets en gebieden

Een widget is een kant-en-klaarelement waarmee jij jouw site vormgeeft. Ook kun je widgets gebruiken om de navigatiestructuur op je website te vereenvoudigen.

Menu structureren

Zonder websitemenu is het voor jouw websitebezoeker in veel gevallen lastig een weg te vinden op jouw site.

Thema’s installeren

Er zijn enorm veel gratis en betaalde WordPress-thema’s beschikbaar. Hierdoor is er altijd wel één dat bij het doel van jouw website past. Kijk eens op themeforest.com voor diverse thema’s.

Hulp nodig bij het opzetten van een WordPress thema in uw huisstijl?

Neem geheel vrijblijvend contact met ons op.  CONTACT